HTML

Bemutatkozás

Örvényesi Rita marketing coach vagyok. Marketing-folyamatokat és szervezeteket támogatok egyéni és team-cochinggal. Erős, megbízható, gyakorlatias és a kihívásokat kedvelő coachként hatékony és megtérülő coaching folyamatokra törekszem.

Bővebben »

Munkamódszerem

A Verto elnevezés a latin "vertere" szóból származik. A jelentése fordul. A Verto Coaching nevéhez hűen arra törekszem, hogy fordulatot hozzak a coaching-partner életébe. Tudatos emberi és munkakapcsolatot felépítve, együtt gondolkozva, odafigyelve inspirálom, katalizálom őt saját, rejtett képességeinek, készségeinek feltárására, fejlesztésére.

Bővebben»

Önismret

"Lassan haladok, de sohasem hátrafelé." Abraham Lincoln szavai mindannyiunk számára biztatást jelenthetnek. Az önismeret útján elindulni nehéz csak, kezdetben lassan lépegetünk, bizonytalanul és félve ismerkedünk saját érzelmeinkkel, gondolatainkkal. Ahogy haladunk előre, egyre többet és többet szeretnénk tudni magunkról, s megértjük, hogy az önismereti vizsgálódás egész életünkön át tart.

Az enneagram

2011.04.04. 14:42

Az enneagram egy mértani alakzat, mely az emberi személyiség feltérképezésére szolgál. A szó görög eredetű (ennea=kilenc, grammosz=alakzat). A modell az emberi természet kilenc alaptípusát, kilenc személyiségtípusát különbözteti meg. Ugyan a modern pszichológia eredményének és önismereti eszközének tartják, mégis egyfajta szintézis az enneagram. Összegzi a vallási és spirituális tanokat és az emberről a régi bölcsek által alkotott, örök érvényű filozófiai gondolatokat. Mégsem filozófia, mégsem vallás, mégsem tanítás, mégsem spirituális út. Viszont az alapokkal foglalkozik: az önismerettel.

A kilenc személyiségtípus a következő:
Reformer, Segítő, Eredményes, Individualista, Vizsgálódó, Lojális, Rajongó, Kihívó és a Béketeremtő.

Természetesen senki sem sorolható csupán egy személyiségtípusba. Mindenkiben keverednek a különféle típusokra jellemző vonások, de mindenkinek van egy meghatározott alap-személyisége, melyhez mindig és folyamatosan visszatér. A változás és fejlődés mindennapjaink része, a személyiségünk alapja azonban állandó marad. Ha megismerjük és magunkban felfedezzük a különféle személyiségjegyek megnyilvánulásait, tisztábban látjuk a környező világot. Megértjük önmagunk és embertársaink viselkedését, motivációját. S persze nincs jó vagy rossz, jobb vagy rosszabb személyiségtípus sem. Mindegyiknek megvannak a maga egészséges és egészségtelen vonásai. A helyzettől, az érettségtől vagy éppen a pillanattól függ, hogy mikor melyik jellemvonás érvényesül erősebben.
A Riso_Hudson féle típus-attitűd katalógus online teszt formájában elvégezhető.

Könyvajánló.

 

Címkék: vallás változás filozófia folyamat fejlődés pszichológia önismeret elfogadás változik enneagram