HTML

Bemutatkozás

Örvényesi Rita marketing coach vagyok. Marketing-folyamatokat és szervezeteket támogatok egyéni és team-cochinggal. Erős, megbízható, gyakorlatias és a kihívásokat kedvelő coachként hatékony és megtérülő coaching folyamatokra törekszem.

Bővebben »

Munkamódszerem

A Verto elnevezés a latin "vertere" szóból származik. A jelentése fordul. A Verto Coaching nevéhez hűen arra törekszem, hogy fordulatot hozzak a coaching-partner életébe. Tudatos emberi és munkakapcsolatot felépítve, együtt gondolkozva, odafigyelve inspirálom, katalizálom őt saját, rejtett képességeinek, készségeinek feltárására, fejlesztésére.

Bővebben»

Önismret

"Lassan haladok, de sohasem hátrafelé." Abraham Lincoln szavai mindannyiunk számára biztatást jelenthetnek. Az önismeret útján elindulni nehéz csak, kezdetben lassan lépegetünk, bizonytalanul és félve ismerkedünk saját érzelmeinkkel, gondolatainkkal. Ahogy haladunk előre, egyre többet és többet szeretnénk tudni magunkról, s megértjük, hogy az önismereti vizsgálódás egész életünkön át tart.

Hitelesség

2011.04.19. 13:05

Milyen gyakran használt kifejezés. De mindenki tudja, hogy mit is jelent? Kit nevezünk hitelesnek?

Hiteles az az ember, aki a beszélgetés során őszinte beszélgetőtársával. Aki hiteles, az készségesen kifejezi érzéseit velem szemben. Nyílt és megbízható, önmagát adja. Figyelme a beszélgetés során  a beszélgetőtársra irányul. Az az érzés kerekedik felül, hogy  tudom, érzem: bízhatok benne, rábízhatom magam. Hiteles az, aki nem titkol semmit, aki a beszélgetés során megnyílik és érzem, magam is megnyílhatok.

Ha valaki nem hiteles, akkor az alapvető bizalom rendül meg. Elvész az őszinteség. A ráhagyatkozás, a megnyílás képessége veszik el. Nem hiteles az az ember, akivel beszélgetve érzem, hogy szerepet játszik. Érzem, hogy felszínes, felületes. A nem hiteles ember zavarba jön, ha bizonyos témák szóba kerülnek. Kerüli a beszélgetést, eltereli a szót. Ha valaki azt akarja elhitetni velem, hogy jobban kedvel, mint a valóságban, akkor tudom, nem hiteles. Ha azt mutatja, hogy jobban megért, mint valójában, tudom, nem hiteles. Aki egy beszélgetés során egyáltalán nem érzi jól magát a bőrében, de kívülről semmi nem lehet észrevenni, az nem hiteles. Aki maga sem tudja, milyenek a valóságos érzései velem szemben, az számomra nem hiteles. Ha úgy érzem, hogy a külső reakciói, kijelentései eltérnek a velem szemben való érzéseitől, akkor az az ember számomra nem hiteles. Hiteltelen az, aki egy beszélgetés során hamis benyomást tesz rám. Hiteltelenség jele, ha azt hiszem, olyan érzései vannak, melyek a kettőnk kapcsolatát megnehezíti, de ezeket nem mondja el.

A hitelesség mindig ott kezdődik, amikor a negatív élményről is tudok oldottan beszélni, és közben tudom, hogy ezért én vagyok a felelős. Merem átélni az ezzel járó fájdalmat, de ezért is felelősséget vállalok azzal, hogy holnaptól mindent megteszek, hogy ezen változtassak napról napra. (Csernus Imre)

Címkék: megértés hitelesség bizalom megbízható őszinteség empátia megbízhatóság segítségkérés