HTML

Bemutatkozás

Örvényesi Rita marketing coach vagyok. Marketing-folyamatokat és szervezeteket támogatok egyéni és team-cochinggal. Erős, megbízható, gyakorlatias és a kihívásokat kedvelő coachként hatékony és megtérülő coaching folyamatokra törekszem.

Bővebben »

Munkamódszerem

A Verto elnevezés a latin "vertere" szóból származik. A jelentése fordul. A Verto Coaching nevéhez hűen arra törekszem, hogy fordulatot hozzak a coaching-partner életébe. Tudatos emberi és munkakapcsolatot felépítve, együtt gondolkozva, odafigyelve inspirálom, katalizálom őt saját, rejtett képességeinek, készségeinek feltárására, fejlesztésére.

Bővebben»

Önismret

"Lassan haladok, de sohasem hátrafelé." Abraham Lincoln szavai mindannyiunk számára biztatást jelenthetnek. Az önismeret útján elindulni nehéz csak, kezdetben lassan lépegetünk, bizonytalanul és félve ismerkedünk saját érzelmeinkkel, gondolatainkkal. Ahogy haladunk előre, egyre többet és többet szeretnénk tudni magunkról, s megértjük, hogy az önismereti vizsgálódás egész életünkön át tart.

Leader vagy menedzser?

2011.03.22. 13:43

Vállalatok vezető gyakran teszik fel a kérdést: menedzser vagyok, vagy vezető? Mi a különbség? Nézzük, mit mond a tudomány:

"A menedzsment az a folyamat, melyet egy vagy több személy végez mások tevékenységének koordinálására, olyan eredmények elérésre érdekében, melyet egyikük sem tudna egyedül elérni." (Kocsis J.)

A menedzser feladata a szervezet működtetése, a rendelkezésre álló erőforrások tervezése, a vállalati célok, az ütemtervek meghatározása, a költségvetés rögzítése. A menedzser osztja fel a feladatokat, biztosítja az erőforrásokat, felépíti a szervezetet. Rendelkezik, koordinál, utasít, irányít, felügyel és döntéseket hoz és ellenőrzi a végrehajtást.  A menedzsment egy állandósult folyamat, mely a szervezet működésével racionális alapon foglalkozik.

No és mi a vezetés, a leadership? Lássuk először Maxwell megfogalmazásában, hogy , mi nem az: "A vezetés nem egyéb, mint hatás. Aki azt gondolja vezet, ám senki sem követi, az csak sétál." (Maxwell)

A vezetés (leadership) elsősorban a személyes viselkedésformáról, magatartásmintáról szól. A leader érzelmekre hagyatkozik. A jó vezető tudja, hogyan képes az embereket egy vízió, jövőkép mögé felsorakoztatni. Arra inspirál, hogy a vízió megvalósításában maguk is hatékonyan közreműködjenek. A vezető befolyásol, motivál, képvisel, példát mutat, nevel és tanácsol.

Tudta Ön, hogy az emberek hatékony irányításához mind a menedzseri, mind a vezető készségekre és képességére szüksége van? A művészet és kihívás a két készség összeegyeztetése és egyidejű, megfelelő alkalmazása. Coachként szívesen támogatom Önt a vezetővé válásban.

Címkék: menedzser leader manager vezető coach leadership