HTML

Bemutatkozás

Örvényesi Rita marketing coach vagyok. Marketing-folyamatokat és szervezeteket támogatok egyéni és team-cochinggal. Erős, megbízható, gyakorlatias és a kihívásokat kedvelő coachként hatékony és megtérülő coaching folyamatokra törekszem.

Bővebben »

Munkamódszerem

A Verto elnevezés a latin "vertere" szóból származik. A jelentése fordul. A Verto Coaching nevéhez hűen arra törekszem, hogy fordulatot hozzak a coaching-partner életébe. Tudatos emberi és munkakapcsolatot felépítve, együtt gondolkozva, odafigyelve inspirálom, katalizálom őt saját, rejtett képességeinek, készségeinek feltárására, fejlesztésére.

Bővebben»

Önismret

"Lassan haladok, de sohasem hátrafelé." Abraham Lincoln szavai mindannyiunk számára biztatást jelenthetnek. Az önismeret útján elindulni nehéz csak, kezdetben lassan lépegetünk, bizonytalanul és félve ismerkedünk saját érzelmeinkkel, gondolatainkkal. Ahogy haladunk előre, egyre többet és többet szeretnénk tudni magunkról, s megértjük, hogy az önismereti vizsgálódás egész életünkön át tart.

Tudatosság

2011.04.04. 08:59

A tudatosság elvárás az élet számos területén. Vezetőként a tulajdonos vagy az igazgatótanács joggal várja el a tudatos döntéseket, a tudatos munkavégzést. De tudjuk, mit jelent tudatosnak lenni? Nem is egyszerű a meghatározás, ugye? Sokkal könnyebb megmondani, mit jelent nem tudatosnak lenni. A puszta gondolkodás, ez elmélyülés nem a tudatosság. Ahogy az érzések, az intuíciók és az ösztön sem az.  De a tudatosságban mindegyikből van valamennyi... 

A tudatosság kulcskifejezés az önismeret és a pszichológia területén. A tudatosságra való törekvés közelebb visz valódi személyiségünkhöz. Tudatosságnak nevezhetjük azt az állapotot, amikor képesek vagyunk ítélkezés nélkül átélni a pillanatnyi állapotot, amikor eltűnnek a viselkedésminták, a megszokások, a napi rutinok. Kívülállóként figyeljük meg magunkat.

Hogyan fejleszthető a tudatosság? A múltbéli viselkedés elemzése a legkönnyebb módszer. Egy-egy megbeszélés, munkahelyi vita vagy családi konfliktus után érdemes elgondolkodni a történtek okain.
De mennyivel hatásosabb a pillanatban tetten érni magunkat. Megtalálhatjuk viselkedésünk valódi indítékát. Rájövünk, hogy nem is akartunk tulajdonképpen úgy viselkedni, ahogy tettük. Önigazolást, önvédelmet kerestünk, bosszút akartunk állni valakin vagy épp saját érdekeinket akartuk érvényesíteni, esetleg a magányt vagy saját rossz érzéseinket akartuk leplezni, kivédeni. Az ilyen benyomások megragadása a kezdetekben kellemetlen érzés lesz. Előfordulhat, hogy megpróbáljuk elterelni a figyelmünket, másra gondolni, kikapcsolni. Nagy áttörést az jelent, amikor megtaláljuk a benyomások mögött saját érzelmeinket, saját erőnket. Türelemmel és bölcsességgel tudjuk figyelni saját viselkedésünket és észleljük önmagunk és környezetünk rezdüléseit.
Az érzelmek észlelését is lehet tudatosítani. Kevésbé tudatos állapotban teljesen azonosulunk az érzelemmel: ingerültek, magányosak vagyunk vagy nagyon unatkozunk, nagyon repdesünk. Amikor mindezt tudatosan sikerül szemlélni, észrevesszük az érzelmek feltörését, tudjuk, miként hatnak ránk és azt is, hogyan múlnak el.

A tudatosság előnyei között fontos megemlíteni a nyugodtságot, a figyelem összpontosításának képességét. Az objektív hozzáállás és szemlélés más perspektívát biztosít. Ennek köszönhetően többet tudunk felhasználni erőforrásainkból, új megoldásokat találunk, elszakadunk a megszokásoktól. A másokkal való kapcsolataink minősége is változik. A pillanat tudatos megélése több örömet, gazdagabb élményvilágot biztosít. Még a kellemetlen élmények hatása is más jellegűvé válik.

Ha kitartóan gyakoroljuk a tudatosságot, odafigyelünk, hogy mi történik valójában az adott pillanatban, akkor észlelni fogjuk a valós, szubtilis jelenlétet.

komment

Címkék: figyelem önismeret tudatos tudatosság coaching vezető jelenlét

süti beállítások módosítása