HTML

Bemutatkozás

Örvényesi Rita marketing coach vagyok. Marketing-folyamatokat és szervezeteket támogatok egyéni és team-cochinggal. Erős, megbízható, gyakorlatias és a kihívásokat kedvelő coachként hatékony és megtérülő coaching folyamatokra törekszem.

Bővebben »

Munkamódszerem

A Verto elnevezés a latin "vertere" szóból származik. A jelentése fordul. A Verto Coaching nevéhez hűen arra törekszem, hogy fordulatot hozzak a coaching-partner életébe. Tudatos emberi és munkakapcsolatot felépítve, együtt gondolkozva, odafigyelve inspirálom, katalizálom őt saját, rejtett képességeinek, készségeinek feltárására, fejlesztésére.

Bővebben»

Önismret

"Lassan haladok, de sohasem hátrafelé." Abraham Lincoln szavai mindannyiunk számára biztatást jelenthetnek. Az önismeret útján elindulni nehéz csak, kezdetben lassan lépegetünk, bizonytalanul és félve ismerkedünk saját érzelmeinkkel, gondolatainkkal. Ahogy haladunk előre, egyre többet és többet szeretnénk tudni magunkról, s megértjük, hogy az önismereti vizsgálódás egész életünkön át tart.

Miért nem működik a csapatom? - A saját érdekek előtérbe helyezése

2011.06.01. 07:28

A csapat vezetésének, irányításának problémakörét körbejáró sorozatom utolsó témája általánosan ismert team-betegség: a szervezeti, vállalati célok és eredmények figyelmen kívül hagyása, a saját érdekek előtérbe állítása.

 


A jól működő csapat része a szervezet életének, bekapcsolódik a vállalat vérkeringésébe, a feladatok áramlatába. Teljesítménye és eredményei más csapatok munkájára épülnek vagy épp másik team munkájának alapját képezik. Az egészséges csapatban a szervezet, a csoport és az egyének érdeke megfelelő motivációs szint mellett egyaránt érvényesül. Az egyéni igények és célok is előtérbe kerülnek a team és a nagyobb szervezet céljainak teljesítése során. A csapat tagjai bizonyíthatják rátermettségüket, szellemi kihívásoknak tehetnek eleget, önállóan végezhetik munkájukat. Azaz a munkavégzés során erős motiváló tényező az önmegvalósítás és kiteljesedés.

Vannak azonban olyan csapatok is, akik önmagukért léteznek. Legfőbb céljuknak saját csapat- és egyéni érdekeik megvalósulását tekintik. Ezért óriási munkát hajlandók végezni. Problémákat és konfliktusokat generálnak, elindul az intrika, a vállalati informális hálón át a pletyka és az ügyeskedés. Az egyéni érdekek egészen különbözők lehetnek: a biztos munkahely, a kevés munka, az elbocsátástól való félelem, vagy a hiányzó szakértelem fedezése. A csapat saját érdeke lehet a kiváltságos helyzet fenntartása, a kiharcolt rugalmas munkavégzés vagy a feladatok változatlanságának fenntartása.

Az ilyen betegségben szenvedő csapatok gyakran rejtőzködnek a szervezetben. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy senki ne lássa át a tényleges munka hátterét és mennyiségét. Egy szervezetfejlesztéssel foglalkozó szakértő számolt be egy olyan óriási vállalatról, ahol a szervezeti átvilágítás során bukkantak egészen véletlenül egy főosztályra... Egyetlen fax-számmal, egy semmitmondó e-mail-címmel és egy telefonszámmal rendelkeztek. Teljes tevékenységük abban merült ki, hogy rejtőzködjenek. Nehogy valakinek valamikor eszébe jusson munkát adni, megszüntetni vagy átszervezni őket. Kényelmes megoldás, ugye? De nem az eredményorientált vállalatnak!

Ezek után ugye nem kérdés, hogy érdemes szervezeti átvilágítást végezni? Egy hatékony és eredményorientált coaching-folyamattal biztosítható a célok és eredmények fókuszban tartása és a csapat egészségének biztosítása. Az eredmények és megtérülés méréséről pénteken bővebben is beszámolok.

Ha a csapat hatékonyságának kérdése aktuális probléma az Ön számára, ingyenes konzultációval szívesen segítek: vertocoaching@gmail.com.

komment

süti beállítások módosítása