HTML

Bemutatkozás

Örvényesi Rita marketing coach vagyok. Marketing-folyamatokat és szervezeteket támogatok egyéni és team-cochinggal. Erős, megbízható, gyakorlatias és a kihívásokat kedvelő coachként hatékony és megtérülő coaching folyamatokra törekszem.

Bővebben »

Munkamódszerem

A Verto elnevezés a latin "vertere" szóból származik. A jelentése fordul. A Verto Coaching nevéhez hűen arra törekszem, hogy fordulatot hozzak a coaching-partner életébe. Tudatos emberi és munkakapcsolatot felépítve, együtt gondolkozva, odafigyelve inspirálom, katalizálom őt saját, rejtett képességeinek, készségeinek feltárására, fejlesztésére.

Bővebben»

Önismret

"Lassan haladok, de sohasem hátrafelé." Abraham Lincoln szavai mindannyiunk számára biztatást jelenthetnek. Az önismeret útján elindulni nehéz csak, kezdetben lassan lépegetünk, bizonytalanul és félve ismerkedünk saját érzelmeinkkel, gondolatainkkal. Ahogy haladunk előre, egyre többet és többet szeretnénk tudni magunkról, s megértjük, hogy az önismereti vizsgálódás egész életünkön át tart.

Hogyan lehet megszabadulni a régi rétegetől?

2011.08.12. 07:46

Tegnap este egy régi órát kezdtem el felújítani. Az új színeket és a mintát már a szemem előtt láttam, előre örültem az alkotás örömének. Felvillanyozott az újdonság, a kreativitás és az alkotás lehetősége. Ekkor szembesültem a régi festék eltávolításának nehézségeivel. A monoton munka közben többször megfordult a fejemben, hogy feladom. Kidobom ezt a vacakot és veszek egy újat.

 


Az jutott eszembe, hogy milyen sok területe van az életünknek, amikor a régi "festékréteg" eltávolítása, felszámolása nehezebben megy, mint valami új felépítése.

A coaching-folyamatok során azt tapasztalom, hogy  a coaching-partnerek nagyon nyitottak az új megoldásokra. Az alternatívák feltárásának fázisában gyorsan és legtöbbször könnyen megtalálják a megfelelő utat, ötletet. Az új viselkedés, rend, szokás kialakítása és az alkotás, a kreativitás öröme szárnyakat ad. Izgalmas  a friss  ötleteket megvalósítani és előre örülni az eredményeknek. Nehézséget a régi rend, a  bejáratott utak és megszokások feladása jelent.

Miért ennyire nehéz megszabadulni a régi, berögzült szokásoktól? Miért olyan nehéz változtatni? A megszokott tevékenységek, viselkedés, megoldások, a bejáratott utak biztonságot adnak. Az inspiráló újdonság pedig eredményt és sikereket ígér. De hogy viszonyul egymáshoz a várható siker mértéke és a megszokás által nyújtott biztonság és kényelem? Akkora a különbség, hogy megéri feladni a biztonságot? Érdemes kilépni a komfortzónából?

Miből meríthetünk erőt? A tudatosság és a tervezett, célirányos cselekvés lehet segítségünkre. A változások iránti elkötelezettség és a várható siker, az eredmény vonzereje akadályozhat meg a megszokásokhoz való visszatéréshez.

 "A tudatosság előnyei között fontos megemlíteni a nyugodtságot, a figyelem összpontosításának képességét. Az objektív hozzáállás és szemlélés más perspektívát biztosít. Ennek köszönhetően többet tudunk felhasználni erőforrásainkból, új megoldásokat találunk, elszakadunk a megszokásoktól. A másokkal való kapcsolataink minősége is változik. A pillanat tudatos megélése több örömet, gazdagabb élményvilágot biztosít. Még a kellemetlen élmények hatása is más jellegűvé válik."

komment

Címkék: siker alternatíva megszokás eredmény tudatos tudatosság coaching coach elköteleződés komfortzóna elkötlezettség coaching ülés

süti beállítások módosítása