HTML

Bemutatkozás

Örvényesi Rita marketing coach vagyok. Marketing-folyamatokat és szervezeteket támogatok egyéni és team-cochinggal. Erős, megbízható, gyakorlatias és a kihívásokat kedvelő coachként hatékony és megtérülő coaching folyamatokra törekszem.

Bővebben »

Munkamódszerem

A Verto elnevezés a latin "vertere" szóból származik. A jelentése fordul. A Verto Coaching nevéhez hűen arra törekszem, hogy fordulatot hozzak a coaching-partner életébe. Tudatos emberi és munkakapcsolatot felépítve, együtt gondolkozva, odafigyelve inspirálom, katalizálom őt saját, rejtett képességeinek, készségeinek feltárására, fejlesztésére.

Bővebben»

Önismret

"Lassan haladok, de sohasem hátrafelé." Abraham Lincoln szavai mindannyiunk számára biztatást jelenthetnek. Az önismeret útján elindulni nehéz csak, kezdetben lassan lépegetünk, bizonytalanul és félve ismerkedünk saját érzelmeinkkel, gondolatainkkal. Ahogy haladunk előre, egyre többet és többet szeretnénk tudni magunkról, s megértjük, hogy az önismereti vizsgálódás egész életünkön át tart.

Kipróbáltam ...

2011.08.10. 07:23

... egy újabb coaching-eszközt. Vidám próba volt, és jó tanulás is. Megtapasztaltam, hogy nem mindig szabad és kell ragaszkodni szó szerint egy eszközhöz, módszerhez. Az egyszerűsítés és a helyzethez igazított alkalmazás jobb eredményre vezet.

Íme a történet:

 

 

 

Egyik barátnőmmel kerestünk nevet egy most alakuló cégnek. A frappáns kifejezést hetek óta fogalmaztuk, s napról napra elkeseredettebbek lettünk, amikor kiderült, hogy a kitalált név már foglalt.

Vészesen közeledett a magunknak kitűzött határidő. A teljesítménykényszer tovább blokkolta kreativitásunkat. Egyre képtelenebb ötletekkel álltunk elő és egyre kevésbé hittük, hogy sikerül megoldani az előttünk álló, egyszerűnek tűnő feladatot. Túl voltunk néhány eredménytelen brain stormingon, leírtuk az alternatívákat. Elfogadható megoldásunk pedig nem volt, egyre stresszesebbek lettünk.

Ekkor jutott eszembe a szótár-módszer. Megkértem a barátnőmet, hogy a háta mögötti könyvespolcról vegyen le egy kötetet csukott szemmel. Én azonnal mondtam az oldalszámot, ő gondolkodás nélkül meghatározta, hogy melyik sorból válasszunk. Majd ismét én találtam ki, hogy hanyadik szó legyen az asszociáció kiinduló szava. Naná, hogy sikerült egy határozott névelőt kiszúrni! Szomorú voltam, hiszen az újabb módszerem sem működött. Barátnőm csalódottan csukta be a könyvet és dobta az íróasztalra. Egyszerre olvastuk fel a címét: "Fel a fejjel, anyukák!"

Együtt mondtuk ki: "Épp ezt kerestük!"

Néha annyira meg akarunk oldani egy feladatot, hogy az igyekezet megöli a kreativitást. A megszokott pályákon való gondolkodás gátja az új, szabad ötleteknek. Az eredménytelen munka és a siker hiánya csökkenti a motivációs szintet. Elakadunk a gondolkodásban, ugyanazokat a köröket futjuk. Nem építünk be új megoldásokat, nincs előrelépés.

A coahcingban ilyen helyzetben alkalmazható a szótár-módszer. A coaching-partner véletlenszerűen választ egy szócikket, majd ebből kiindulva asszociál  valós problémájára. Meglepően új gondolatok, lehetőségek, ötletek és megoldások kerülnek felszínre. Van kedve kipróbálni?

 

komment

Címkék: könyv személyes gondolat stressz tanulás gondolkodás alternatíva kreativitás coaching helyettesítés coach coaching ülés

süti beállítások módosítása