HTML

Bemutatkozás

Örvényesi Rita marketing coach vagyok. Marketing-folyamatokat és szervezeteket támogatok egyéni és team-cochinggal. Erős, megbízható, gyakorlatias és a kihívásokat kedvelő coachként hatékony és megtérülő coaching folyamatokra törekszem.

Bővebben »

Munkamódszerem

A Verto elnevezés a latin "vertere" szóból származik. A jelentése fordul. A Verto Coaching nevéhez hűen arra törekszem, hogy fordulatot hozzak a coaching-partner életébe. Tudatos emberi és munkakapcsolatot felépítve, együtt gondolkozva, odafigyelve inspirálom, katalizálom őt saját, rejtett képességeinek, készségeinek feltárására, fejlesztésére.

Bővebben»

Önismret

"Lassan haladok, de sohasem hátrafelé." Abraham Lincoln szavai mindannyiunk számára biztatást jelenthetnek. Az önismeret útján elindulni nehéz csak, kezdetben lassan lépegetünk, bizonytalanul és félve ismerkedünk saját érzelmeinkkel, gondolatainkkal. Ahogy haladunk előre, egyre többet és többet szeretnénk tudni magunkról, s megértjük, hogy az önismereti vizsgálódás egész életünkön át tart.

Az érzelmek hatása a gondolatokra

2011.05.06. 07:14

Az ember minden helyzetet, környezetében zajló történést, minden hatást érzékel, értelmez. Az érzékelés és értelmezés időnként nem is tudatosul bennünk. A történések, hatások, szituációk érzelmeket hívnak elő bennünk, mely érzelmek befolyásolják gondolatainkat. A gondolati, kognitív értékelés segít az érzelem minősítésében és azok elkülönítésében.
 
 
 
 A Smith és Ellsworth kutatópáros azt vizsgálta, hogy a kognitív kiértékelés során a helyzet és az érzelem értékelése milyen irányok mentén történik. 6 olyan szempontot határoztak meg, melyekkel az érzelmek leírhatók.
 
 
  • Mennyire kellemes vagy kellemetlen a helyzet?
  • Mekkora erőfeszítés kellett a helyzet kialakulásához?
  • Mennyire bizonyos vagy bizonytalan a helyzet?
  • Mekkora figyelmet szeretnénk az adott helyzetnek szentelni?
  • Mekkora a helyzet felett gyakorolt és érzett kontroll erőssége?
  • Van-e a helyzetben nem emberi befolyás?

 

A prekognitív érzelmek azonban kivételt képeznek a kognitív értelmezés alól.  Ilyenkor bizony előbb érzünk mint gondolkodunk: az agyunkban az érzelemközpont, az amigdala  válaszol először a szituációra. Harcolj vagy menekülj! Mindezt még mielőtt az agykéreg elvégezné a kognitív feldolgozást.  Ilyen érzelmek például a félelmeink, melyeket gyerekkorunkból hoztunk magunkkal.

Fél még valaki rajtam kívül a póktól? Egértől? Békától? Ugye, hogy megmagyarázhatatlan a félelem? Minden felsorakoztatott észérv hatástalan... Utólag azt is elárulom, hogy nagyon nagy erőfeszítésembe és pár perces borzongásba került a pókos kép kiválasztása is!

 

 

komment

Címkék: érzelem élmény érzékelés kognitív érzelmi intelligencia értelmi intelligencia prekognitív érzelem

süti beállítások módosítása