HTML

Bemutatkozás

Örvényesi Rita marketing coach vagyok. Marketing-folyamatokat és szervezeteket támogatok egyéni és team-cochinggal. Erős, megbízható, gyakorlatias és a kihívásokat kedvelő coachként hatékony és megtérülő coaching folyamatokra törekszem.

Bővebben »

Munkamódszerem

A Verto elnevezés a latin "vertere" szóból származik. A jelentése fordul. A Verto Coaching nevéhez hűen arra törekszem, hogy fordulatot hozzak a coaching-partner életébe. Tudatos emberi és munkakapcsolatot felépítve, együtt gondolkozva, odafigyelve inspirálom, katalizálom őt saját, rejtett képességeinek, készségeinek feltárására, fejlesztésére.

Bővebben»

Önismret

"Lassan haladok, de sohasem hátrafelé." Abraham Lincoln szavai mindannyiunk számára biztatást jelenthetnek. Az önismeret útján elindulni nehéz csak, kezdetben lassan lépegetünk, bizonytalanul és félve ismerkedünk saját érzelmeinkkel, gondolatainkkal. Ahogy haladunk előre, egyre többet és többet szeretnénk tudni magunkról, s megértjük, hogy az önismereti vizsgálódás egész életünkön át tart.

Az elszántság

2011.07.20. 06:50

Egyik ügyfelem kérdezte meg tőlem tegnap, hogy miért nem írok a blogon az elszántságról. Most, hogy ízlelgetem ezt a szót, az elszánt küzdelem, az elszánt harc jutott eszembe először. A következő szó az akarat volt. Azután jött a cél, a határozott lépések a cél felé. Az eltántoríthatatlanság. No és a következetes cselekvés. Nem, nem a vaddisznóként való csörtetés...

 

 

Az elszánt és tudatos, célirányos cselekvés az élet bármely területén meghozza gyümölcsét. Az elszántságon gondolkodva most tudatosodott csak bennem, hogy milyen sok sikertörténetet hallottam már!

Például a gimnáziumi osztályfőnököm nyugdíjas korában tanult meg főzni, mert  az unokáinak szeretett volna kedveskedni. Elszánta magát és határozott volt: főzőtanfolyamra járt és következetesen gyakorolt. Hetek alatt sikereket ért el.  De akarattal, tiszta eltökélt céllal azonban bárkinek bármi sikerülhet: hegycsúcsok meghódítása, nyelvvizsga, fogyás vagy épp a félmaraton, lakásvásárlás, egy állás megszerzése vagy egy munkahelyi projekt elindítása.

A tudatosság mellett fontosnak tartom, hogy a cél vonzó, kihívásokat jelentő és egyben reális is legyen. A SMART-célmeghatározó eszköz sokak számára ismert. Ez az egyszerű de hatékony módszer biztosítja, hogy a cél ne egy távoli ábránd, ne túl könnyű vagy elérhetetlen feladat legyen.

Ha pedig a kihívás mértéke és a készségek megfelelő egyensúlyban vannak, akkor a célhoz vezető munka sikert hoz és flow-élményt biztosít.

Nagyon fontosnak tartom még a koncentrációt. Az egyszerre túl sok kitűzött cél a határozott irány helyett útvesztővé válik. A szétforgácsolódás következetlenséget okoz és gátolja a sikert.

"Bármivel foglalkozz is, egyedül az elszántságon múlik minden. Ha valóban el akarsz érni valamit, minden bizonnyal el is fogod érni... Ha művelt akarsz lenni, az leszel. De csak akkor, ha igazán akarod, ha mindennél jobban akarod, és nem akarsz még száz különféle dolgot ugyanolyan nagyon."

(William James)

komment

Címkék: siker akarat cél coaching asszertivitás coach határozott elszánt elkötelezett elhivatott

süti beállítások módosítása