HTML

Bemutatkozás

Örvényesi Rita marketing coach vagyok. Marketing-folyamatokat és szervezeteket támogatok egyéni és team-cochinggal. Erős, megbízható, gyakorlatias és a kihívásokat kedvelő coachként hatékony és megtérülő coaching folyamatokra törekszem.

Bővebben »

Munkamódszerem

A Verto elnevezés a latin "vertere" szóból származik. A jelentése fordul. A Verto Coaching nevéhez hűen arra törekszem, hogy fordulatot hozzak a coaching-partner életébe. Tudatos emberi és munkakapcsolatot felépítve, együtt gondolkozva, odafigyelve inspirálom, katalizálom őt saját, rejtett képességeinek, készségeinek feltárására, fejlesztésére.

Bővebben»

Önismret

"Lassan haladok, de sohasem hátrafelé." Abraham Lincoln szavai mindannyiunk számára biztatást jelenthetnek. Az önismeret útján elindulni nehéz csak, kezdetben lassan lépegetünk, bizonytalanul és félve ismerkedünk saját érzelmeinkkel, gondolatainkkal. Ahogy haladunk előre, egyre többet és többet szeretnénk tudni magunkról, s megértjük, hogy az önismereti vizsgálódás egész életünkön át tart.

Foci, foci, foci...

2011.08.15. 07:31

A hétfői bejegyzéseim általában vasárnap születnek. Most épp úgy esett, hogy a család focirajongó tajgai épp a Real Madrid - Barcelona spanyol szuperkupa-meccset nézték valamelyik sportadón. Akaratlanul is követtem a közvetítést, oda-oda lestem a képernyőre. Egy idő után tudatosan kezdtem figyelni a két csapat játékát, küzdelmét.

 

Érdekes volt látni az edzők kommunikációját, a csapattagok egymáshoz való viszonyulását és a teljesítményhez, sikerhez vagy épp a sikertelenséghez kötődő érzelmeiket. Miként befolyásolják a feltörő indulatok az eredményességet? Melyik játékosnak mi a fontos? Az egyéni teljesítmény vagy a csapatérdek? Miként lehet összhangot teremteni az egyéni motivációk és a csapatjáték közt? Mi hajtja a játékosokat?

Itt következik a cikk írásakor átélt "saját élmény": a Góóóóóóóóóóóól! kiáltások és a méltatlankodó felhördülések... Nézem a pályán futó 22 játékost...

A csapatsportban a csapat tagjai egymás bizalmát élvezve, közös célokért, elkötelezetten küzdenek. Amint valaki saját érdekeit helyezi előtérbe, pillanatok alatt megbomlik a csapat összhangja és gyengül ereje is. Az eredményért vállalt felelősség óriási terhet ró minden játékosra, de a fel nem vállalt felelősség végzetes a csapat egységére tekintve. Az egyes csapattagok közti konfliktusok kerülése rejtett feszültségekhez vezethet. A féktelenül szabadjára engedett indulatok és személyeskedő küzdelmek pedig megölik a csapatszellemet. Az edző és a sportpszichológus feladata a csapat egységének megteremtése és a csapatszerepek egyensúlyban tartása.

A sport öröm, a sport játék, mely próbára teszi az emberi teljesítő- és állóképességet.   Ha a sportolók motivációját vizsgáljuk, azt tapasztaljuk, hogy a sportot nem a  tevékenységért végzik, hanem az eredményért, a sikerért. De a versenyzés nem csak az élsportra jellemző. A testi ügyességre, erőre, a logikus és gyors gondolkodásra, taktikai érzékre, képzettségre ma az élet minden területén szükség van.  A versengés az ember lételeme, nélküle nincs teljesítményigény. A versengés öröme és a kecsegtető eredmény, a siker vonzza az embereket nézőként, edzőként vagy csapattagként, magányos küzdőként a sportba. A nézők beleélik magukat a versenyzők helyébe, osztoznak a sikereken vagy együttéreznek a vesztessel.

Ugye tudják, hogy az edző mellett dolgozik egy sportpszichológus is? Amerikában már az 50-es évektől kezdődően pszichológus kíséri a sportolók egyéni felkészülését és szerepléseit. Feladata a lelki támogatás mellett a feszültség és figyelmi szintek meghatározása, az egyéni teljesítmény növelési lehetőségeinek feltárása. A teljesítőképesség ingadozásának felismerése és az okok megtalálása hozzájárul az egyenletes és magas szintű sportteljesítményhez.

 Szerintem van párhuzam a munkahelyi csapatok és a foci közt. Ön mit gondol?

komment

Címkék: sport siker öröm motiváció eredmény csapat teljesítmény konfliktus flow elköteleződés

süti beállítások módosítása