HTML

Bemutatkozás

Örvényesi Rita marketing coach vagyok. Marketing-folyamatokat és szervezeteket támogatok egyéni és team-cochinggal. Erős, megbízható, gyakorlatias és a kihívásokat kedvelő coachként hatékony és megtérülő coaching folyamatokra törekszem.

Bővebben »

Munkamódszerem

A Verto elnevezés a latin "vertere" szóból származik. A jelentése fordul. A Verto Coaching nevéhez hűen arra törekszem, hogy fordulatot hozzak a coaching-partner életébe. Tudatos emberi és munkakapcsolatot felépítve, együtt gondolkozva, odafigyelve inspirálom, katalizálom őt saját, rejtett képességeinek, készségeinek feltárására, fejlesztésére.

Bővebben»

Önismret

"Lassan haladok, de sohasem hátrafelé." Abraham Lincoln szavai mindannyiunk számára biztatást jelenthetnek. Az önismeret útján elindulni nehéz csak, kezdetben lassan lépegetünk, bizonytalanul és félve ismerkedünk saját érzelmeinkkel, gondolatainkkal. Ahogy haladunk előre, egyre többet és többet szeretnénk tudni magunkról, s megértjük, hogy az önismereti vizsgálódás egész életünkön át tart.

A flow

2011.02.23. 12:22

"Amikor az ember teljesen eggyé válik azzal, amit csinál, és tudja, hogy erős, és legalábbis az adott pillanatban ő maga irányítja a sorsát, és az eredményektől függetlenül úgy érzi, hogy minden milyen jó... Akkor éli át teljes lényével, hogy áramlik benne az élet. Ez a flow. A flow állapotának sok neve van. Van, aki optimális élménynek nevezi. Van, aki úgy írja le, hogy olyan ez, mintha repülne. Mások azt mondják, hogy ilyenkor képesek tökéletesen koncentrálni. Bármilyen szavakkal írjuk is le a flow élményét, egy biztos: a flow pillanatai kiragyognak emlékeink sokaságából"

(Csíkszentmihályi Mihály)

 

Csíkszentmihályi Mihály 1988-ban megjelent Flow, majd 1995-ben kiadott Findig Flow című köteteiben írja le, hogy miként élhető meg az élet különféle területein a flow (áramlat) élménye. Az az élmény, melyben tökéletes összhangban vannak szubjektív állapotaink. Az optimális élménynek azonban vannak feltételei. A mentális alapok a következők: 

  1. az illető képességeivel összhangban lévő, egyértelmű, világos célok
  2. a tudat erős fókuszáltsága, azaz a cselekvés és a tudat összeolvadása
  3. az öntudatosság tudatos észlelésének megszűnése
  4. az időérzékelés átalakulása, az egész folyamat egy pillanat, az időélmény átalakul
  5. azonnali reakció a tevékenység alatt felmerülő jelzésekre
  6. egyensúly az egyén képességei és a feladat nehézsége közt, a feladat se túl könnyű, se nem túl nehéz (a kihívás és a képességek, készségek egyensúlyban állnak)
  7. a kontroll érzése
  8. a tevékenység belülről jutalmaz, ezért nem megterhelő - autotelikus az élmény (görög eredetű, jelentése: auto= ön telosz=cél)
  9. az illető teljesen elmerül abban, amit csinál, minden figyelmét erre összpontosítja, teljes a koncentráció az adott pillanatban

Számomra ezt az érzést most az írás, a tanulás adja. Miközben ehhez a cikkhez gyűjtöttem anyagot, olvastam, kutattam, mindenről elfeledkeztem. A kávém kihűlt a csészében s úgy éreztem, egy röpke pillanat alatt készültem el vele. Az alkotás öröme és a kihívás tesz elégedetté.

komment

Címkék: öröm képesség koncentráció cél coaching flow készség

süti beállítások módosítása