HTML

Bemutatkozás

Örvényesi Rita marketing coach vagyok. Marketing-folyamatokat és szervezeteket támogatok egyéni és team-cochinggal. Erős, megbízható, gyakorlatias és a kihívásokat kedvelő coachként hatékony és megtérülő coaching folyamatokra törekszem.

Bővebben »

Munkamódszerem

A Verto elnevezés a latin "vertere" szóból származik. A jelentése fordul. A Verto Coaching nevéhez hűen arra törekszem, hogy fordulatot hozzak a coaching-partner életébe. Tudatos emberi és munkakapcsolatot felépítve, együtt gondolkozva, odafigyelve inspirálom, katalizálom őt saját, rejtett képességeinek, készségeinek feltárására, fejlesztésére.

Bővebben»

Önismret

"Lassan haladok, de sohasem hátrafelé." Abraham Lincoln szavai mindannyiunk számára biztatást jelenthetnek. Az önismeret útján elindulni nehéz csak, kezdetben lassan lépegetünk, bizonytalanul és félve ismerkedünk saját érzelmeinkkel, gondolatainkkal. Ahogy haladunk előre, egyre többet és többet szeretnénk tudni magunkról, s megértjük, hogy az önismereti vizsgálódás egész életünkön át tart.

A stressz

2011.03.13. 22:42

„Mindenkit ér, mindenki beszél róla, mégis csak kevesen vették a fáradtságot, hogy utánanézzenek, valójában mi is a stressz.”
(Selye János, a Stresszelmélet megalkotója)

Minden nap megéljük, minden nap beszélünk róla, szinte mindenkit érint, orvosok és pszichológusok hívják fel figyelmünket a veszélyeire. Mégsem tudunk vagy akarunk tenni ellene? Mi is a stressz?

Eredetileg orvosi szakkifejezés, a szervezet vészhelyzetre, reakciót igénylő ingerekre történő reakcióinak együttesét nevezték stressznek. (A szimpatikus idegrendszer reakciója a magasabb vérnyomás, gyorsabb légzés, a feszülő izmok, a jobb véralvadás, a heves szívdobogás,  az adrenalin - azaz gyorsabb menekülés a vészhelyzetből.)  Mára már a tartós idegesség vagy a folyamatos, hosszan tartó feszültség megnevezése.  Urbanizációs betegség, oka a rohanás, a fejünk felett átcsapó feladatok, a teljesítménykényszer, a határidők, a siker hajszolása. Stresszt okoz az információk feldolgozhatatlan sebességű áramlása is: a mobiltelefon, az elektronikus levelek, az interneten pillanatok alatt megkapott hírek. Minden olyan külső hatást, ingert, körülményt, mely stresszt okoz, stresszornak nevezünk. Tudományos kutatások alapján a legnagyobb stresszor a kiszolgáltatottság érzése: ha tehetetlennek érezzük magunkat, ha életünk sodrása befolyásolhatatlannak tűnik.

A stressz fizikai tünetei: idegesség, ingerültség, szorongás, az immunrendszer állapotának romlása, bőrbetegségek, légzési problémák, keringési és szívproblémák és további pszichoszomatikus betegségek.

Mit okoz a stressz?

  • Felgyorsítja a szervezet biológiai öregedésének folyamatát: az immunrendszer hatékonysága és a sejtek regenerálódó képessége romlik.
  • Kimeríti energiáinkat, kiégéshez vezet.
  • A stressz és az agresszió kölcsönösen serkentik egymást.
  • A stresszhormonok (a mellékvese által termelt kortizol) ugyan magasabb teljesítményre sarkallnak, de az agyi agresszióközpontot is ingerlik. Az agresszió pedig emeli a stresszhormonok szintjét... Ördögi kör, mely tönkreteszi kapcsolatainkat.


Hogyan befolyásolja a stressz az egészségünket?

  • A sikertelenség és a folyamatos, leküzdhetetlen stressz fásultsághoz, depresszióhoz vezet.  A depresszió tehetetlen, reménytelen érzést kelt.
  • A stressz gátolja a logikus gondolkodást, a koncentrációt.
  • A lelki betegségek közvetetten okoznak szív- és érrendszeri megbetegedéseket, magas vérnyomást, szívinfarktust, érelmeszesedést. Gyakori, stressz által okozott betegség az allergia és a bőrbetegségek.
  • A dohányzás, az alkoholfogyasztás és a kábítószerek csak átmeneti stresszmentességet biztosítanak, valójában tovább rontják a helyzetet.

Tartós stresszhatás esetén a szervezet egy ideig alkalmazkodik. Ha azonban a stresszt nem tudjuk kezelni, leépíteni vagy csökkenteni, akkor eljutunk alkalmazkodóképességünk határára. Ez a kimerülés szakasza, mely az alarm reakciót és az ellenállás fázisát követi. Létrejön a betegség, károsodik az immunrendszer.

komment

Címkék: stressz coach stresszor stresszhormon stresszhatás

süti beállítások módosítása