HTML

Bemutatkozás

Örvényesi Rita marketing coach vagyok. Marketing-folyamatokat és szervezeteket támogatok egyéni és team-cochinggal. Erős, megbízható, gyakorlatias és a kihívásokat kedvelő coachként hatékony és megtérülő coaching folyamatokra törekszem.

Bővebben »

Munkamódszerem

A Verto elnevezés a latin "vertere" szóból származik. A jelentése fordul. A Verto Coaching nevéhez hűen arra törekszem, hogy fordulatot hozzak a coaching-partner életébe. Tudatos emberi és munkakapcsolatot felépítve, együtt gondolkozva, odafigyelve inspirálom, katalizálom őt saját, rejtett képességeinek, készségeinek feltárására, fejlesztésére.

Bővebben»

Önismret

"Lassan haladok, de sohasem hátrafelé." Abraham Lincoln szavai mindannyiunk számára biztatást jelenthetnek. Az önismeret útján elindulni nehéz csak, kezdetben lassan lépegetünk, bizonytalanul és félve ismerkedünk saját érzelmeinkkel, gondolatainkkal. Ahogy haladunk előre, egyre többet és többet szeretnénk tudni magunkról, s megértjük, hogy az önismereti vizsgálódás egész életünkön át tart.

Az önigazolás veszélyeiről

2011.07.11. 07:35

A hét végén egy rég nem látott barátnőmmel ültünk le beszélgetni. Egy reklámügynökségen dolgoztunk együtt közel 20 éve, ő maradt a kreatívok csapatában, én megbízói oldalon dolgoztam.

Mesélt a mostani munkahelyén uralkodó viszonyokról. A vállalati szervezetet felvásárlás majd  egy fúzió és az új szervezeti rend kialakítása rázta meg. A helyzetet elbocsátások és a munkafolyamatok átszervezése valamint egy költözés tetézte. A cég még mindig nem heverte ki a változásokat. A munkatársak új szervezeti rend felé irányuló elkötelezettsége hiányzik. (A változások menedzseléséről szóló szakirodalmat itt ajánlottam.) A vállalat élére új vezető került, aki átalakította a menedzsmentet is. Optimális esetben a változások, változtatások célja, hogy a szervezet megfelelő gazdasági, pénzügyi, személyi és szakmai feltételek mellett folytathassa működését. Így joggal várható, hogy a szervezet működésbe lendül és az eredmények sem maradnak el.

 

De mi történik akkor, ha a menedzsment egyik kulcsfontosságú tagja mindenki számára egyértelműen alkalmatlan az általa betöltött pozícióra? Ha saját kollégái és beosztottai is felismerik, hogy bizonyos vezetői készségek hiányoznak? Mi történik, ha ezt jelzik neki és az igazgatónak is? Nos... a konkrét esetben semmi. Mi ennek az oka? Az a véleményem, hogy a kognitív disszonancia fogalmában keresendő a válasz. Nehéz beismerni egy hibás döntés negatív eredményét és még nehezebb megváltoztatni a döntést. Hiszen az ember alapvetően önmaga igazolására törekszik: figyelmen kívül hagy nyilvánvaló észérveket és életbe lépnek az énvédő, önvédelmi mechanizmusok.

"Ha képesek vagyunk a disszonancia tudatos észlelésére, világosabb, átgondoltabb, tudatosabb döntésekre leszünk képesek, és szorongásunk feloldásához nem hagyatkozunk automatikusan önvédelmi mechanizmusokra."

(Elliot Aronson)

Könyvajánló

 

 

komment

Címkék: döntés önismeret kognitív önigazolás kognitív disszonancia

süti beállítások módosítása